Kweektenten om je eigen Groenten te Kweken

Wil je ook een kweektent en zelf je groenten kweken thuis? In dit artikel geven we je een paar tips voor het kweken van heerlijke groenten en fruit in het comfort van je eigen moestuintje. Zelfs als je geen groene vingers hebt, kom je met deze tips al een heel eind! Wees voorzichtig met water Planten hebben water nodig. Dit is toch wel een algemeen bekend feitje.
Het was nog nooit zo makkelijk en leuk om zelf je groenten te kweken. Naast de gestegen vraag naar moestuinen, zien we nu steeds vaker dat mensen een kweektentaanschaffen om hun eigen groenten en fruit te kweken. Met een kweektent kun jij het hele jaar door genieten van je eigen biologisch gekweekte eten. Zelfs op een paar vierkante meter, het hele jaar door, kun jij jezelf voorzien van de meest heerlijke groenten en kruiden. Daarbij hoeft een kweektent helemaal niet duur te zijn. Wil jij ook beginnen met het kweken en oogsten van je eigen groenten, lees dan gauw verder en volg de handige tips op.

Complete kweektenten voor eigen gebruik

kweektent

Wat wil je verbouwen en hoeveel? Ben je een beginner, kies dan voor een kleine versie. Hierdoor houd je makkelijk het overzicht en ben je er niet zoveel tijd aan kwijt. Ook leuk wanneer je samen met je kinderen voor het eerst groenten gaat verbouwen. Wanneer je al wat meer ervaring hebt dan kun je een grotere kweektent kopen. Planten hebben ongeveer 14 uur per dag licht nodig, hierbij kun je een lamp van 400W gebruiken. Een kweektent heeft namelijk geen daglicht omdat deze is afgedekt met folie. De lamp kun je veilig aansluiten op het elektriciteitsnet op een ballast. Door een timer aan te sluiten, hoef je het licht niet steeds handmatig aan en uit te doen.

Houd ook in je achterhoofd, hoe krachtiger de lamp hoe hoger je die moet hangen. Vaak kun je kweektenten ook nog uitbreiden. Tomaten en paprika komen oorspronkelijk uit een tropisch klimaat. Dit moet je met je kweektent zien na te bootsen. Zet de temperatuur daarom ‘s ochtends op 25 graden en ‘s nachts op 20 graden. Met deze tips kweek je makkelijk zelf verse groenten en fruit! Koken is leuk! Al helemaal als je hier verse ingrediënten voor kunt gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de benodigde groente, fruit en verse kruiden bij een groenteboer of supermarkt te kopen, maar wist je dat er nog een plek is waar je producten als deze kunt krijgen? Je eigen tuintje is namelijk een prima leverancier van verse groenten en fruit.

De kweektent voor prei en wortelen

Het is namelijk zo dat planten die in een moestuintje staan, vooral in de eerste fase van hun leven, erg gevoelig zijn voor verdrinking. Daarnaast is een ander probleem dat overmatig watergebruik ervoor kan zorgen dat de wortels gaan rotten. Het is daarom ook aan te raden om de zaadjes in de eerste fase in een klein bloempotje te planten, om zo gecontroleerd water te kunnen geven. Geef wortels de ruimte In de eerste fase groeit het zaadje onder de grond minstens zo hard als boven de grond. Daarom is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Dit doe je door je plantje op tijde te verpotten naar een grotere bloempot.

Zo hebben bijvoorbeeld prei en wortelen meer ruimte nodig dan andere groentensoorten. Precies genoeg warmte! Zaadjes groeien nu eenmaal beter bij warmer weer. Echter zijn we in ons kikkerlandje op het gebied van warmte en zon afhankelijk van het lente en zomerseizoen. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van een overdekte kweekbak. Voor het afdekken van je plantjes is eenkweektentis een goede optie aangezien deze de warmte goede binnen houden, zonder de plantjes te verstikken. Een kweektent laat namelijk ventilatie toe.

kweektent

De zaden lopen uiteen van kruiden tot groenten en zijn zorgvuldig geselecteerd zodat de hobbyist verzekerd is van uitstekende zaden. Er is een enorme selectie zaden beschikbaar gesteld zodat u een weelderige binnen of buiten tuin kunt aanleggen. Het kweken van eigen kruiden, groenten en fruit wordt steeds populairder, dit vooral in grote steden waar men met kweektenten hun eigen voedselwaren verbouwt op een klein oppervlakte. Het is al even een trend, ‘moestuintjes’ .. Deze hype is een paar jaar geleden begonnen bij 1 van de grotere supermarkten. In die tijd ging iedereen massaal aan de slag met de tuinkers, komkommer en de sla. En wat was je trots als je deze kon overpoten naar een grotere pot, hooray! Nu we iets verder zijn zie je dat deze trend iets serieuzer is geworden.

Grote kweektenten met verschillende lagen

Onlangs zag ik zelfs dat je een grote kweektent/kast kon kopen! Hoe leuk is dat. Zo’n stellage is super handig, hij is verdeeld in verschillende lagen en omhuld met een plastic hoes. Deze kun je zowel binnen als buiten neer zetten. Ook zijn er gewoon kweekkasten die je bijvoorbeeld ook op je balkon kunt neerzetten. Een kweekkast heeft als voordeel dat alles bij elkaar staat. Er zijn ook kasten die opbergruimte hebben zodat je hier ook al je accessoires die je nodig hebt hier in kunt opbergen. Het leuke van zelf groente en kruiden kweken is dat je bewuster word van hoe deze groeien. Heb je een grote tuin? Dan is het leuk om hier een moestuin in aan te leggen.

Let bij het leggen vande moestuin op de ligging. Een plek met zon en schaduw is perfect. Maak de ondergrond vlak, zodat regen- of sproeiwater goed opgenomen kan worden door de planten. Zorg ervoor dat je een gelijke laag krijgt. Zorg dat de bovenste 10 cm van het zaaibed bedekt is met moestuingrond.

Bradmin